Dakkapel plaatsen

Overweeg je om een dakkapel te plaatsen? Dit is een populaire manier om extra ruimte en licht in je zolderkamer te creëren. De kosten voor het plaatsen van een dakkapel beginnen rond de 3.000 euro, afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel ontdek je welke elementen de prijs beïnvloeden, geven we je tips om kosten te besparen en bekijken we enkele voorbeeldprijzen. Zo ben je goed voorbereid op je investering.

Dakkapel plaatsen: een korte samenvatting

 • Door het vergelijken van meerdere offertes kun je besparen op de kosten van een dakkapel en onverwachte uitgaven vermijden.
 • Plaatsing buiten het hoogseizoen en het kiezen voor een prefab dakkapel kunnen resulteren in een voordeligere prijs.
 • Standaard dakkapellen beginnen bij ongeveer €3.500 en luxe varianten of maatwerk kunnen oplopen tot €9.000 of meer, afhankelijk van de specificaties.
 • De materiaalkeuze, zoals hout, kunststof of aluminium, beïnvloedt zowel de aanschafprijs als de onderhoudskosten van de dakkapel.
 • Hulp nodig? Vergelijk gratis offertes!

Dakkapel plaatsen

Wat kost een dakkapel?

Het plaatsen van een dakkapel is een effectieve manier om de bruikbare ruimte van je huis te vergroten en meer natuurlijk licht binnen te laten. Maar, wat zijn nu de kosten verbonden aan deze verbouwing? De prijs van een dakkapel kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte, het materiaal en of je kiest voor een prefab model of maatwerk.

Over het algemeen starten de kosten voor een eenvoudige, kleine prefab dakkapel vanaf ongeveer 3.000 euro. Deze prijs kan oplopen als je kiest voor een groter formaat of luxe materialen. Een op maat gemaakte dakkapel, die specifiek wordt ontworpen en gebouwd volgens jouw wensen en de specificaties van je woning, kan aanzienlijk meer kosten.

Het is ook belangrijk om te overwegen dat er naast de directe kosten voor het dakkapel zelf, ook andere kosten mee gemoeid zijn. Denk hierbij aan de kosten voor de installatie, het afwerken van de binnenkant en mogelijk extra aanpassingen aan het dak of de dakconstructie. Bovendien kunnen de kosten beïnvloed worden door de noodzaak van een vergunning, afhankelijk van de lokale regelgeving.

Dakkapel plaatsen kosten 2024

Type dakkapel Vanaf prijs
Prefab, klein €3.000
Prefab, groot €4.500
Maatwerk €5.000+

*Op zoek naar een dakkapel? Vergelijk gratis offertes!

Als je meer specifieke wensen hebt, zoals een dakkapel met een bijzondere vormgeving of gemaakt van speciale, duurzamere materialen, dan zullen de kosten navenant hoger zijn. Een goede voorbereiding en het vergelijken van offertes kan je helpen om de kosten binnen de perken te houden zonder in te leveren op kwaliteit en functionaliteit. Overweeg daarom om offertes te vergelijken om een duidelijk beeld te krijgen van wat een dakkapel jou gaat kosten.

Factoren die de prijs van je dakkapel beïnvloeden

De definitieve prijs van een dakkapel wordt bepaald door een aantal factoren. Het begrijpen van deze factoren kan je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze voor jouw dakkapel.

Formaat van de dakkapel

Hoe groter de dakkapel, hoe hoger de prijs. Dit komt omdat er meer materialen en werkuren nodig zijn. Een kleine dakkapel is dus voordeliger dan een grote.

Type dak

Het soort dak waarop de dakkapel geplaatst moet worden, kan de kosten beïnvloeden. Een dakkapel op een schuin dak is vaak minder complex dan op een plat dak, wat invloed heeft op de prijs.

Keuze materiaal

De prijs wordt ook bepaald door het materiaal dat je kiest. Kunststof is bijvoorbeeld onderhoudsarm en gaat lang mee, maar is meestal duurder dan hout, dat mogelijk meer onderhoud vergt.

Prefab of maatwerk

Prefab dakkapellen worden in de fabriek gemaakt en zijn over het algemeen voordeliger dan maatwerk dakkapellen, die specifiek voor jouw huis worden ontworpen en gebouwd.

Extra opties

De kosten kunnen oplopen door extra opties zoals inbouwspots, rolluiken, of speciaal glas. Hoe meer extra’s je kiest, hoe hoger de prijs.

Vergunning

In sommige gevallen heb je een vergunning nodig om een dakkapel te plaatsen. De kosten voor een vergunning verschillen per gemeente en moeten worden meegerekend in het totaalplaatje.

Installatie en afwerking

De kosten voor installatie en de afwerking van de binnen- en buitenkant kunnen ook variëren. Dit hangt af van het bedrijf dat je kiest en de complexiteit van de werkzaamheden.

Regionale verschillen

De prijs voor het plaatsen van een dakkapel kan per regio verschillen, afhankelijk van de uurtarieven van de vaklieden en de transportkosten van de materialen.

Al deze factoren samen bepalen uiteindelijk de totale prijs van je dakkapel. Het is daarom slim om je goed te oriënteren en meerdere offertes te vergelijken. Een betrouwbare partner kan je hierbij van dienst zijn. Voor een persoonlijk advies en een prijs op maat, kun je offertes aanvragen via onze offertepagina.
Offertes vergelijken

Bespaartips voor de aanschaf van een dakkapel

Het plaatsen van een dakkapel kan een aanzienlijke uitgave zijn. Toch zijn er verschillende manieren waarop je kunt besparen op de kosten. Door slimme keuzes te maken en vooraf goed te plannen, kun je zowel op korte als lange termijn geld besparen.

Vergelijk offertes

Begin met het vergelijken van meerdere offertes. Door offertes van verschillende aanbieders naast elkaar te leggen, krijg je een beter beeld van de prijzen en kun je de meest voordelige optie kiezen. Vraag altijd of de offerte all-in is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kies het juiste moment

Overweeg om je dakkapel buiten het hoogseizoen te laten plaatsen. In minder drukke perioden zijn leveranciers vaak bereid om je een korting te bieden. Daarnaast kan snelle plaatsing soms voordeliger uitpakken omdat de werkzaamheden dan minder tijd in beslag nemen.

Prefab of maatwerk?

Over het algemeen zijn prefab dakkapellen goedkoper dan maatwerk. Als jouw wensen en de situatie van je dak het toelaten, kan het kiezen voor een prefab dakkapel je aanzienlijk schelen in de kosten.

Materiaalkeuze

De keuze van het materiaal heeft ook een grote invloed op de prijs. Kunststof is duurzaam en onderhoudsarm maar kan duurder zijn in aanschaf. Hout daarentegen is vaak goedkoper en kan, indien goed onderhouden, ook lang meegaan.

Combineer werkzaamheden

Als je meer werkzaamheden op je dak gepland hebt, overweeg dan om deze te combineren. Denk aan het vervangen van dakpannen of het isoleren van je dak. Door meerdere klussen tegelijk uit te laten voeren, kunnen de totale kosten lager uitvallen.

Subsidies en financiering

Informeer naar eventuele subsidies of gunstige financieringsregelingen. Soms biedt de gemeente of de overheid financiële ondersteuning voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van je woning, zoals het plaatsen van een dakkapel met isolerende beglazing.

Doe-het-zelf

Sommige onderdelen van de installatie kun je wellicht zelf uitvoeren. Denk hierbij aan de afwerking aan de binnenkant of het schilderwerk. Dit kan de kosten drukken, maar zorg wel dat je de nodige vaardigheden bezit om dit naar behoren uit te voeren.

Door slim te kiezen en goed te plannen, kun je dus flink besparen op de kosten van een nieuwe dakkapel. Laat je goed adviseren en vergelijk offertes om tot de beste deal te komen. Bezoek onze offertepagina voor persoonlijk advies en een prijs op maat.

Voorbeeldprijzen van dakkapellen

De investering in een dakkapel kan behoorlijk verschillen door een groot aantal variabelen. Het is belangrijk om te weten welke prijzen je kunt verwachten voor verschillende typen dakkapellen. Hieronder vind je voorbeeldprijzen die je als leidraad kunt gebruiken bij het oriënteren op een dakkapel voor jouw woning.

Standaard dakkapel

Een standaard dakkapel met afmetingen van 1,5 meter hoog en 2,5 meter breed begint doorgaans bij een prijs rond de €3.500. Deze prijs is inclusief plaatsing en btw maar exclusief de afwerking aan de binnenkant. Deze variant is eenvoudig, zonder al te veel extra’s, maar biedt wel extra licht en ruimte.

Luxe dakkapel

Voor een luxere variant, bijvoorbeeld uitgevoerd in onderhoudsarm kunststof met extra isolatie en inbouwspotjes, kunnen de prijzen oplopen. Voor een dakkapel van dezelfde afmetingen liggen de prijzen dan al snel rond de €5.000 of hoger, afhankelijk van de gekozen opties.

 • Inclusief plaatsing en btw
 • Extra opties zoals rolluiken, speciaal glas of inbouwspotjes verhogen de prijs
 • Luxe afwerking aan zowel binnen- als buitenkant mogelijk

Maatwerk dakkapel

Als je op zoek bent naar iets speciaals en een dakkapel wilt die naadloos aansluit bij de architectuur van je woning, dan is maatwerk de aangewezen weg. De prijs voor een op maat gemaakte dakkapel begint bij ongeveer €5.000 en kan, afhankelijk van de wensen, oplopen tot wel €9.000 of meer.

 • Volledig ontworpen naar persoonlijke voorkeur en de specificaties van de woning
 • Keuze uit diverse materialen en afwerkingen
 • Prijs inclusief ontwerp, productie, plaatsing en afwerking

De hier genoemde prijzen zijn indicatief en kunnen uiteraard variëren afhankelijk van jouw specifieke wensen en de complexiteit van het project. Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Op onze offertepagina kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van verschillende aanbieders, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.


Offertes ontvangen

Hoe de keuze van materialen de prijs van je dakkapel bepaalt

De materiaalkeuze is een cruciale factor bij het bepalen van de kosten van een dakkapel. Verschillende materialen hebben elk hun eigen prijskaartje, duurzaamheid, onderhoudsbehoefte en uitstraling. Hieronder leg ik uit hoe bepaalde materialen de kostprijs van je dakkapel kunnen beïnvloeden en help ik je bij het maken van een geïnformeerde keuze.

Houten dakkapellen

Hout is een traditioneel materiaal dat warmte en karakter geeft aan je dakkapel. Een dakkapel van hout vereist meer onderhoud dan andere materialen, zoals regelmatig schilderen of lakken om het te beschermen tegen weersinvloeden. Hoewel de initiële kosten vaak lager zijn dan bij andere materialen, kunnen de onderhoudskosten op lange termijn optellen. Reken voor een houten dakkapel op een startprijs van ongeveer €3.500.

Kunststof dakkapellen

Kunststof is populair vanwege de onderhoudsarme eigenschappen en de goede isolatiewaarde. Het is vaak duurder in aanschaf dan hout, maar je bespaart op lange termijn geld omdat het vrijwel geen onderhoud vereist. Bovendien is het in diverse kleuren en afwerkingen beschikbaar om de uitstraling van echt hout na te bootsen. De kosten voor een kunststof dakkapel beginnen bij ongeveer €4.000.

Aluminium dakkapellen

Aluminium is een lichtgewicht, duurzaam en modern materiaal dat weinig onderhoud nodig heeft. Het is bestand tegen roest en vervorming en is daarom een langetermijninvestering. Aluminium dakkapellen zijn echter meestal duurder dan de houten en kunststof varianten, met prijzen vanaf ongeveer €4.500.

Combinatie van materialen

Soms combineren fabrikanten verschillende materialen om te profiteren van de voordelen van elk. Een dakkapel met een kunststof buitenkant en een houten binnenkant combineert bijvoorbeeld onderhoudsgemak met een warme, natuurlijke uitstraling binnenin. De prijs voor een dergelijke combinatie ligt vaak tussen die van pure kunststof en hout in.

Het is raadzaam om een afweging te maken tussen de initiële kosten en de verwachte onderhoudskosten over de jaren heen. Denk ook aan de uitstraling die je wilt bereiken en hoe het materiaal bijdraagt aan de energie-efficiëntie van je huis. Voor een gedetailleerde prijsopgave kun je het beste offertes vergelijken, zodat je een dakkapel vindt die aan jouw wensen voldoet en binnen je budget past.

Besparen op dakkapel plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

De aanschaf van een dakkapel gaat gepaard met veel keuzes die de uiteindelijke kosten beïnvloeden. Het is daarom zaak om de opties zorgvuldig af te wegen, om zo tot een weloverwogen beslissing te komen. Door de verschillende mogelijkheden in materialen, afmetingen en extra opties te vergelijken, vind je een dakkapel die niet alleen past bij de stijl van je huis, maar ook bij je budget. Start gratis offerteaanvraag!

Bovendien kun je door het vergelijken van offertes vaak flink besparen op de kosten van jouw dakkapel. Verschillende aanbieders hanteren verschillende prijzen en voorwaarden, dus het loont zich om de markt goed te verkennen. Kies voor een dakkapel die aansluit op jouw persoonlijke wensen en profiteer van een kostenbesparing door een weloverwogen keuze. Vul het formulier hieronder in en ‘vergelijk gratis offertes’ van verschillende aanbieders.

Veelgestelde vragen over dakkapel plaatsen

Wat kost een standaard dakkapel gemiddeld?

De gemiddelde kosten van een standaard dakkapel liggen tussen de €3.000 en €5.000, exclusief plaatsingskosten en afwerking.

Welke factoren zijn van invloed op de prijs van een dakkapel?

De prijs van een dakkapel wordt bepaald door de afmetingen, het gekozen materiaal, het type dakbedekking, de afwerking aan de binnen- en buitenzijde, en of er sprake is van maatwerk of een prefab model.

Hoe kan ik besparen op de kosten van een dakkapel?

Je kunt besparen op de kosten van een dakkapel door te kiezen voor een prefab model, de dakkapel zelf af te werken, te kiezen voor goedkopere materialen, of door offertes van verschillende aanbieders te vergelijken.

Wat zijn voorbeeldprijzen van dakkapellen met verschillende afmetingen?

Een kleine dakkapel van 1.5 meter breed kost ongeveer €2.500 tot €3.500, een middelgrote dakkapel van 3 meter breed ligt rond de €4.500 tot €6.000, en voor een grote dakkapel van 4.5 meter breed kunnen de kosten oplopen tot €5.000 tot €7.000 of meer, afhankelijk van de specificaties.[/content]